close popup

Aveți întrebări? Vom fi bucuroși să le răspundem prin canalele de comunicare convenabile pentru Dvs. Scrieți-ne și juriștii noștri vă vor consulta.

Înregistrarea pensiei cu pașaport românesc

Să trăiești clipa, să te bucuri de tinerețe și de putere este minunat! Dar totuși, nu uitați de trecerea vieții. Cu toții vom îmbătrâni cândva. Deci, de ce să nu ne asigurăm în avans? Alegeți calea cea mai bună și cea mai profitabilă din viață. Și anume - calea de dobândire a pașaportului românesc. După cum știm, România este un stat membru al Uniunii Europene. Aceasta înseamnă că, odată cu achiziționarea unui pașaport român, obțineți și numeroase avantaje pe plan european.

Avantajele pașaportului românesc

În continuare, vă invităm să vă familiarizați cu principalele dispoziții și beneficii ale solicitării unei pensii cu ajutorul pașaportului românesc.

Tipuri de pensii

Există mai multe tipuri de pensii, dar trei dintre ele sunt de obicei cele mai solicitate. Pensia pentru limită de vârstă a rămas întotdeauna cea mai relevantă. O vom discuta într-o măsură mai mare. Celelalte două sunt de invaliditate și de urmaș.

Nivelul pensiilor în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană, în mare parte, este formată din țări dezvoltate din punct de vedere economic, în care prestațiile și pensiile sunt asigurate la nivel adecvat. Factorii de îmbătrânire și scăderea natalității în UE au condus la anumite schimbări și reforme. Cu toate acestea, ținând seama de aceste circumstanțe, pensiile și diferitele prestații sunt totuși mai mari decât în alte țări.

Pensii medii în țările europene

Conform ultimelor date, pensia medie, de exemplu în Italia și Franța, este de aproximativ 1000 de euro. În Germania și Suedia, ceva mai mult - de la 1200 la 1600 de euro. Țările din nordul Europei se mândresc cu pensii cuprinse între 2300 și 2800 de euro.

Oportunități pentru cetățenii români

Cetățenia română deschide multe oportunități, atât în țara însăși, cât și în interiorul Uniunii Europene. Astfel, puteți conta pe primirea unei pensii decente și a tot felul de beneficii. În majoritatea acestor țări, cetățenilor li se oferă beneficii medicale, reduceri la transportul public, precum și diverse beneficii sociale.

Interesant! În Finlanda, pensionarilor li se oferă beneficii pentru vizitarea teatrelor, muzeelor, sălilor de concerte, precum și a sălilor de sport și a diverselor cercuri.

Scurte informatii despre aspectul pensiei

Aspect Descriere
Tip de pensie Pensie de stat, pensie privată, pensie acumulativă
Vârsta de pensionare Bărbați: 65 de ani, Femei: 63 de ani (vârsta crește treptat)
Stagiu minim 15 ani de stagiu minim pentru obținerea pensiei minime
Stagiu complet Bărbați: 35 de ani, Femei: 31 de ani (vârsta crește treptat până la 35 de ani)
Pensia minimă Stabilită de guvern și indexată anual
Valoarea medie a pensiei Variează în funcție de salariu și stagiu, dar în medie reprezintă aproximativ 25-30% din salariul mediu
Contribuții la pensie Contribuții obligatorii din salariu (25% din salariu: 21,25% în sistemul de stat și 3,75% în fondurile private de pensii)
Fonduri private de pensii Fonduri de nivelul doi (obligatorii) și de nivelul trei (voluntare), destinate creșterii acumulărilor pentru pensie
Indexarea pensiilor Se realizează anual pe baza ratei inflației și a indicatorilor economici
Pensie de invaliditate Acordată persoanelor care nu pot lucra din cauza unei stări fizice sau psihice, pe baza unei evaluări medicale
Pensie de urmaș Pentru membrii familiei defunctului care erau întreținuți de acesta
Plăți suplimentare Sunt posibile plăți suplimentare pentru anumite merite sau condiții de viață (de exemplu, veteranilor sau celor care au lucrat în condiții grele)

Note:

  • Vârsta de pensionare pentru femei va crește treptat până la 65 de ani pentru a se alinia cu cea a bărbaților.
  • Fondurile private de pensii de nivelul doi sunt obligatorii pentru toți angajații, în timp ce nivelul trei rămâne voluntar.
  • Sistemul de pensii din România își propune integrarea în standardele europene, inclusiv adaptarea la o populație în curs de îmbătrânire și îmbunătățirea sustenabilității financiare.

Particularitățile obținerii pensiei în UE

Este un fapt firesc că fiecare stat are propria legislație cu diferențele ei. Astfel, primirea unei pensii în statele membre ale Uniunii Europene sau în țările cu care a fost încheiat un acord de securitate socială, are loc într-un mod mai simplificat.

Drepturile de pensie în cadrul UE

În calitate de cetățean al unei țări din UE, puteți primi o pensie din orice altă țară membră a Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, nu este necesar să solicitați cetățenia fiecărei țări din UE în care ați lucrat.

Condițiile obținerii pensiilor din străinătate

Dacă ați lucrat în mai multe țări și doriți să primiți pensia corespunzătoare, vă rugăm să citiți următoarele condiții:

  • Trebuie să scrieți o cerere pentru obținerea pensiei la locul de reședință actual.
  • Dacă ați lucrat în mai multe țări, fiecare dintre ele, conform legislației lor, sunt obligate să vă ofere o pensie pentru perioada lucrată în țara respectivă. Această condiție se aplică indiferent de țara UE în care locuiți.
  • În procesul de calcul, se rezumă experiența acumulată în fiecare stat în care ați lucrat. În multe țări, pentru a primi o pensie, este necesară o experiență profesională minimă de 15 ani. Astfel, dacă stagiul de cotizare acumulat este suficient, atunci fiecare stat vă va plăti o pensie pentru stagiul pe care l-ați acumulat acolo.

Exemplar de calculare a pensiei

De exemplu, pentru a primi o pensie în România, experiența dvs. profesională trebuie să fie de cel puțin 15 ani. Deci, ați lucrat în România timp de 9 ani, în Germania - 3 ani și în Franța - încă 3 ani. Astfel, ați acumulat cei 15 ani necesari. Prin urmare, puteți solicita o pensie în România. Pensia va fi calculată astfel: România va plăti pentru cei 9 ani, Germania pentru 3 și Franța pentru 3 ani.

Exportul de prestații în cadrul UE

În cadrul Uniunii Europene, exportul de prestații este valid. Adică, dacă vă mutați dintr-o țară în alta, statul care v-a atribuit o pensie continuă să o plătească. Cu toate acestea, prestația socială nu poate fi acordată dacă perioada de asigurare socială din țara respectivă este mai mică de un an.

Procesul de decizie privind acordarea pensiei

În ceea ce privește acordarea unei pensii, este important să se ia în considerare unele nuanțe. În decizia de a acorda o pensie, fiecare stat este ghidat de propria legislație. Astfel, dacă veți primi sau nu o pensie va depinde de următoarele:

  • Fiecare țară are propriile criterii pentru stabilirea vârstei de pensionare.
  • Valoarea pensiilor depinde de experiența de muncă asigurată.
  • Decizia autorităților competente pentru acordarea pensiilor străine se ia în limba statului respectiv.

Documente necesare pentru obținerea pensiei

Ca în cazul oricărei tranzacții juridice, o cerere de pensie necesită anumite documente. În diferite state, lista documentelor poate diferi. Cu toate acestea, oricum veți avea nevoie de unele dintre ele:

  • Cerere.
  • Document de identitate.
  • Actele necesare pentru a primi beneficiile. De exemplu, pentru a primi o pensie ocupațională, veți avea nevoie de un document care să confirme stagiul de muncă.

Asistență juridică

Centrul nostru juridic multifuncțional se ocupă de toate tipurile de documente. Lucrul cu documentele este un proces foarte serios și meticulos. Permiteți-ne să preluăm lucrul cu toată documentația dvs. acum, pentru ca mai târziu, la bătrânețe, să vă puteți bucura de viață.

icon-viber icon-whatsapp icon-telegram icon-phone icon-mail
close popup