Obţinerea buletinului român: informaţie importantă

România – o țară frumoasă din sud-estul Europei, cu munți frumoși, arhitectură unică, plaje luxoase. Însă valoarea sa principală pentru cetățenii țărilor CSI - este procedura relativ simplă pentru obținerea unui pașaport românesc, cu posibilitatea de a circula liber, de a trăi, de a cumpăra bunuri imobiliare, de a lucra și de a face afaceri în Uniunea Europeană, precum și de a vizita majoritatea țărilor din America Latină, Asia, SUA, Canada, Australia fără viză, Noua Zeelandă.

Atrageţi atenţia! După susţinerea jurămîntului şi obţinerea cetăţeniei române se eliberează un certificat care permite de a traversa liber frontiera românească şi de a trăi pe teritoriul statului. Cu toate acestea, pentru a vă putea bucura de toate privilegiile unui cetățean al unui stat membru al UE, trebuie să obţineţi separat un paşaport.

Buletin român sau paşaport?

Pentru libera circulaţie în Uniunea Europeană poate fi utilizat atît buletinul, cît şi paşaportul României. Dar, este important de înţeles, că dacă dumneavoastră după obţinerea cetăţeniei locuiţi în ţara natală, în paşaport va fi înregistrarea corespunzătoare : RU, UA, MD şi altele. Doar reşedinţa românească vă va permite să deveniţi membru UE din toate punctele de vedere.

Buletinul român cu viză de reşedinţă oferă dreptul de a deschide conturi corespondente, a întocmi permisul de conducere conform modelului european, a lua împrumut bancar, a primi asigurare, a se folosi de beneficii sociale.

Cum să obţineţi un paşaport intern românesc (buletin)?

Paşaport intern românesc (buletin român) – realizat sub formă de carte de identitate cu o fotagrafie, datele principale şi cip biometric. Este valabil pentru 10 ani pentru persoanele care au atins vîrsta de 18 ani , fără termen de valabilitate pentru cetăţenii mai mari de 55 ani. Oferă posibilitatea de a călători liber prin Uniunea Europeană, a trăi şi a întreprinde afaceri în orice stat al UE.

Pentru a face acest lucru, după obținerea cetățeniei, trebuie să depuneți o cerere la consulatul român din țara dvs. natală sau la una dintre filialele românești ale Serviciului de Migrație și să prezentaţi următoarele documente (originale):

  • certificat de naştere, model român;
  • certificat despre obţinerea cetăţeniei;
  • buletin şi paşaportul ţării natale (cu traducere notarială în limba română);
  • certificat de căsătorie (opţional).

Important! Buletinul se poate de primit doar dacă există viză de reşedinţă românească sau contract de închiriere a unui bun imobiliar destinat traiul. Mai tîrziu viza de reşedinţă se poate de modificat, apelînd la serviciul de migrare. În acelaşi timp, datele sunt introduse în cip, se oferă suplimentar certificat.

Pentru obţinerea certificatului român de naştere/căsătorie/divorţ completaţi declaraţia conform formei oficiului de stare civilă şi prezentaţi în Consulat sau în oficiul stării civile românesc certificatul de recunoaştere a cetăţeniei şi certificatul original eliberat în ţara de origine (cu traducere notarială). Pentru obţinerea certificatului de căsătorie, documetele sunt prezentate de către ambii soţi.

Atrageţi atenţia! Modele de completare a declaraţiilor şi cererilor se poate de văzut după locul de înregistrare a documentului. La înregistrarea documentelor la consulat poate să fie necesară o înscriere prealabilă.

Paşaport internt pentru copii

Obţinerea paşaportului intern pentru copii (buletin) este necesară pentru deplasarea liberă pe teritoriul Uniunii Europe, dar şi posibilitatea de a studia la şcolile şi universităţile ţărilor membre UE.

Paşaportul intern (buletin) român pentru minori se eliberează de la 14 ani şi este valabil pînă la atingerea vîrstei de 18 ani. Pentru a înregistra documentul este necesar de a prezenta (originale):

  • cerificat român de naştere a copilului;
  • certificat de cetăţenie, şi de asemenea paşaport intern şi străin ( a ţării natale) cu traducerea notarială a părintelui;
  • paşaportul copilului (ţara natală);
  • acordul la întocmirea paşaportului de la al doilea părinte.

Au rămas întrebări? Apelaţi specialiştii companiei Emigrare.md conform numerelor indicate şi primiţi o consultaţie gratuită şi calificată.

icon-viber icon-whatsapp icon-phone icon-mail
close popup