
Misiunile diplomatice ale Moldovei și serviciile de consulat: Unde să apeleze cetățenii Moldovei?
Sunteţi cetăţean al Republicii Moldova şi la dumneavoastră au apărut nişte probleme imprevizibile într-un stat străin? Unde puteţi apela şi ce trebuie să faceţi? Unii scriu şi spun că trebuie de adresat la ambasadă, alţii recomandă de adresat la consulat. Doar cîţiva oameni recomandă apelarea la companii şi agenţii specializate.
Consulatul Republicii Moldova
De la început, să enumerăm toate consulatele Republicii Moldova în ţările Europei şi Asiei.
Consulatul General al Republicii Moldova la Milano (Italia);
Consulatul Republicii Moldova la Padova (Italia);
Consulatul Moldovei la Iaşi (România);
Consulatul General al Republicii Moldova la Frankfurt pe Main (Germania);
Consulatul General al Moldovei la Istanbul (Turcia)
Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Bratislava (Slovenia);
Merită de specificat că Consulatul General al Republicii Moldova la Bologna (Italia) şi-a încheiat activitatea şi a fost redirecţionat la Milano. La momentul actual, deschiderea Consulatului Moldovei la Bologna se află la ultima sută de metri. De asemenea, se planifică deschiderea Consulatului Moldovei la Sankt Petersburg (Rusia), la Torino, Florenţa şi Verona (Italia).
De asemenea, fiecare cetăţean al Moldovei poate să se adreseze la departamentul consular din cadrul ambasadei. De exemplu:
Departamentul consular al ambasadei Moldovei în Rusia (Departamentul consular al ambasadei Moldovei la Moscova);
Departamentul consular al ambasadei Moldovei la Roma (Departamentul consular al ambasadei Moldovei în Italia);
Departamentul consular al ambasadei Moldovei în Germania (Departamentul consular al ambasadei Moldovei la Berlin);
Departamentul consular al ambasadei Moldovei în Franţa (Departamentul consular al ambasadei Moldovei la Paris).
Toate ambasadele Republicii Moldova, acreditate în state străine, dispun de astfel de departamente consulare.
Ambasada Republicii Moldova
33 de ambasade ale Republicii Moldova sunt acreditate, în ziua de azi, peste hotare.
Europa
Ambasada RM în Austria
Ambasada RM în Marea Britanie
Ambasada RM în Republica Belarus
Amabasada RM în Belgia
Ambasada RM în Bulgaria
Amabasada RM în Grecia
Ambasada RM în Franţa
Amabsada RM în Germania
Ambasada RM în Olanda
Ambasada RM în Irlanda
Ambasada RM în Rusia
Ambasada RM în Ucraina
Ambasada RM în România
Ambasada RM în Cehia
Ambasada RM în Polonia
Ambasada RM în Spania
Ambasada RM în Italia
Ambasada RM în Ungaria
Ambasada RM în Portugalia
Ambasada RM în Suedia
Ambasada RM în Letonia
Ambasada RM în Lituania
Ambasada RM în Estonia
Ambasada RM în Elveţia
Asia şi America de Nord
Ambasada RM în Turcia
Ambasada RM în Israel
Ambasada RM în Azerbaidjan
Ambasada RM în China (RPC)
Ambasada RM în Japonia
Ambasada RM în Qatar
Ambasada RM în Emiratele Arabe Unite
Ambasada RM în Canada
Ambasada RM în SUA
Pentru a cunoaşte cu exactitate unde trebuie să apelaţi, iniţial trebuie de identificat în ce constă diferenţa dintre ambasadă şi consulat, şi în ce fel o companie specializată vă va ajuta la rezolvarea problemelor dumneavoastră.
Activitatea ambasadei prevede conducerea relaţiilor bilaterale, participarea la întrebările politice, administrarea proceselor de negociere, semnarea acordurilor bilaterale şi a contractelor internaţionale, contribuirea la rezolvarea conflictelor şi altele.
Lucrul misiunilor consulare este îndreptat spre asistenţa legală, apărarea intereselor şi drepturilor cetăţenilor şi a persoanelor juridice, care se află în stat străin. Consulatele pot fi reprezentate prin instituţii separate sau se pot afla sub conducerea ambasadei, fiind un departament consular în cadrul ambasadei.
Consulatul Republicii Moldova oferă ajutor şi consultaţii cetăţenilor, care se află pe teritoriul unui stat străin.
Serviciile consulare de bază peste hotare
Serviciile consulare, care sunt oferite cetăţenilor Republicii Moldova în state străine la misiunile diplomatice (ambasade, consulatele şi misiunile organizaţiilor internaţionale):
eliberarea buletinului de identitate (în cazul pierderiii sau deteriorării, schimbării datelor personale, expirării termenului de valabilitate, obţinerii cetăţeniei RM şi altele);
legalizarea documentelor, eliberate de slujbele şi organele statului străin, în care se află cetăţeanul Moldovei;
solicitarea documentelor (acte de stare civilă, certificat de deces, cazier juridic şi altele);
pregătirea şi eliberarea altor documente sau certificate, solicitate de autorităţile statului străin;
înregistrarea căsătoriilor;
permis de şedere oficial peste hotare;
pregătirea «Paşaportului alb» pentru întoarcerea la baştină;
legalizarea consulară a documentelor (în cazul în care ţara în care se află misiunea diplomatică nu a semnat Convenţia de la Haga);
înregistrarea renunţării la cetăţenie;
alte servicii consulare pentru cetăţenii RM, care locuiesc peste hotarele Moldovei.
Apostilarea şi adresarea cetăţenilor cu privire la această problemă
Deseori în ţări străine este necesară prezentarea apostilei. Apostila poate fi întocmită doar în ţara în care, de către autorităţi a fost emis un document sau altul (după Convenţia de la Haga, anul 1961). Anume din această cauză cetăţenii Moldovei nu trebuie să se adreseze la departamentul consular al ambasadei Republicii Moldova de la Moscova pentru apostilarea documentelor. Şi pe teritoriul Moldovei, şi pe teritoriul Federaţiei Ruse funcţionează Convenţia de la Haga, conform căreia documentele necesită a fi legalizate cu apostilă. Doar în cazul în care cetăţeanul Moldovei se află pe teritoriul ţării, în care nu sunt valabile normele acestei convenţii, va fi necesară legalizarea consulară a documentelor.
Reprezentanţii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova recomandă cetăţenilor moldoveni să apeleze preventiv pentru obţinerea informaţiei despre cerinţele, preţul şi termenii de prestare a serviciilor de către ambasade, consulate şi departamente consulare în cadrul ambasadelor.
Ce înseamnă aceasta? De ce trebuie de apelat la o companie specializată, ca Emigrare?
Pînă cînd dumneavoastră vă veţi adresa, pînă veţi obţine certificatul sau documentul necesar, va trece destul de mult timp. Unele întrebări sunt rezolvate în decurs de 6 luni. De ce să aşteptaţi cînd puteţi rezolva problema, să primiţi documentul necesar sau certificatul mult mai rapid?
Toate problemele dumneavoastră privind obţinerea documentelor, certificatelor, transcripţiilor şi altele, pot fi rezolvate în decurs de 5-7 zile lucrătoare. Unicul lucru pe care va trebui să-l faceţi — realizarea unei procuri de reprezentare a intereselor dvs. pe numele juristului de la compania Emigrare.
Trebuie de menţionat încă un plus în rezolvarea problemelor peste hotare cu ajutorul Centrului Multifuncţional de Documente Emigrare – ambasadele şi consulatele nu funcţionează în toate oraşele şi ţările. Iar aceasta înseamnă că va fi mult mai avantajos, din punct de vedere financiar, să achitaţi serviciile specialiştilor de la Emigrare, decît să cheltuiţi timpul şi banii pe numeroase călătorii în altă ţară sau oraş. Desigur că de serviciile consulare puteţi beneficia prin poştă, dar totuşi probleme dumneavoastră nu vor fi rezolvate în decurs de o săptămînă lucrătoare. Emigrare a ajutat sute de cetăţeni ai Moldovei să rezolve problemele obţinerii cetăţeniei României, paşaportului român sau Federaţiei Ruse şi alte documente.