Tipuri de vize și întrebuințarea lor

Diferitele tipuri de vize sunt determinate de mai mulți factori importanți. Vorbim nu numai despre permisiunea oficială de a merge într-o vizită într-un anumit stat, ci și despre scopul vizitei, precum și despre anumite restricții privind perioada de ședere, în legătură cu munca permisă și importul / exportul de lucruri și produse.

De obicei, vizele sunt împărțite în vize pe termen scurt și pe termen lung, iar apoi acestea sunt determinate de o serie de subcategorii.

În toate țările, vizele sunt marcate cu un cod alfanumeric și sunt destinate unui anumit tip de vizită.

Pe termen scurt sunt:

  • Turistice
  • De oaspete
  • De afaceri
  • De tranzit

Pe termen lung sunt:

  • De oaspete
  • De lucru
  • De student
  • De imigrare

Statutul unei persoane care primește documentul respectiv afectează și tipul acestuia. În general, există vize precum:

  • Simple
  • De serviciu
  • Diplomatică

Pentru grupurile enumerate mai sus sunt eliberate anumite vize și fiecare caz trebuie luat în considerare separat. De exemplu, vizele Schengen sunt împărțite în categorii principale de la A la D:

De tip A este acordată unei persoane care trebuie să urce la bord în următoarele 24 de ore la un zbor către o țară din afara Uniunii Europene. Această viză nu permite să părăsiți zona de tranzit a portului aerian și să vă deplasați pe teritoriul statului.

De tip B este o viză valabilă 5 zile și care îi permite titularului să călătorească prin spațiul Schengen către o destinație din afara spațiului Schengen.

De tip C este o viză de scurtă ședere. Este primită de către turiști, precum și de persoanele care vizitează rude și prieteni sau merg într-o călătorie de afaceri.

De tip D este o viză de lungă durată care poate fi utilizată o dată sau de mai multe ori. Aceasta este emisă în fiecare țară, pe baza prevederilor legislației actuale la nivel național.

În ceea ce privește valabilitatea, se disting vizele cu intrare unică și cu intrare multiplă.

Orice document de autorizare are o perioadă limitată de valabilitate și permite să rămâneți pe teritoriul statului doar pentru o perioadă de timp prestabilită. În ceea ce privește cele de intrarea unică, este foarte simplu, acestea prevăd doar o vizită unică. După ce ați părăsit țara cu aceeași viză, nu mai puteți trece frontiera din nou – va trebui să solicitați o viză nouă. În ceea ce privește vizele de intrare multiplă, acestea sunt capabile să limiteze doar durata totală a șederii și să implice posibilitatea de a trece în mod regulat frontierele.

Vizele de scurtă ședere

Aceste documente vă permit să vă aflați pe teritoriul statului de la 1 la 90 de zile. Ele pot fi de tranzit, turistice, de afaceri și de oaspete; vize de intrare unică și de intrare multiplă.

Titularul acestei vize trebuie să părăsească țara nu mai târziu de termenul indicat - acestea sunt condițiile stricte a acesteia. În consecință, șederea pe teritoriul statului respectiv este limitată la un anumit număr de zile.

Vizele pe termen lung

Aceste documente vă permit să vă aflați în țară mai mult de 91 de zile, uneori chiar și câțiva ani.

Este posibil să o obțineți numai în cazurile în care scopurile vizitei sunt suficient de justificate și nu intră niciodată în conflict cu regulile clar stabilite.

Aceste vize includ vize de student, care sunt destinate educației în anumite instituții de învățământ (colegii, universități), precum și de oaspete și de lucru.

Vizele turistice

Acesta este un tip foarte popular de documente care sunt emise în scopul de a vizita statul de către turiști pentru recreere. Trebuie remarcat faptul că proprietarii acestor documente sunt limitați în acțiunile lor.

Aceștea nu au posibilitatea de a obține un loc de muncă sau de a intra într-o instituție de învățământ și nu li se permite să desfășoare activități care pot afecta interesele directe ale statului vizitat sau în cazurile în care sunt necesare permise speciale pentru desfășurarea activităților.

În general, orice activitate care nu are legătură cu turismul intră sub interdicție.

Vizele de oaspete

Dacă există o invitație din partea unui cetățean al țării în care este planificată călătoria, se eliberează de obicei o viză de ospeție. Datorită disponibilității documentului pe termen scurt , este posibil să vizitați multe țări fără permisiunea de a efectua acțiuni oficiale, cum ar fi rezervarea de camere în hoteluri. În cazul unei vize de lungă durată, atunci aceasta implică adesea posibilitatea de a vizita rude sau prieteni până la câțiva ani.

În acest caz, este necesară o invitație oficială și adesea prezența unor motive suficiente, coroborate cu confirmarea legăturilor de rudenie din ambele părți.

Cu această viză, nu puteți găsi un loc de muncă și nu puteți primi venituri pe teritoriul statului pe care intenționați să îl vizitați.

Vizele de lucru

Aceste documente sunt necesare pentru înregistrarea oficială ca angajați în străinătate. Datorită prezenței acestei vize, este permisă șederea în țară pe toată durata acordului sau a contractului.

Este vorba despre un document sau ștampilă în pașaport. Este nevoie, de obicei, de mult timp pentru a obține o viză de lucru.

Cetățenii țărilor care au reușit să încheie acorduri bilaterale între ei nu ar trebui să deschidă vize de lucru dacă intenționează să lucreze în străinătate - pe teritoriul statului partenerului.

Fiecare țară are propriile condiții, respectarea cărora vă permite să obțineți o viză împreună cu un permis de ședere.

Dacă se dovedește că o persoană a fost angajată fără viză, aceasta va fi deportată și interzisă intrarea pe teritoriul statului timp de 5 ani, iar angajatorul va fi amendat.

Vizele de afaceri

Acest document vă permite să intrați într-o altă țară pentru a negocia acolo sau pentru a încheia acorduri, pentru a căuta noi parteneri de afaceri, etc.

Vizele sunt obținute de persoane juridice sau angajați oficiali ai companiilor.

În același timp, partea destinatară trebuie să trimită o invitație dacă, conform planurilor conducerii companiei, sunt programate anumite întâlniri. În caz contrar, agențiile guvernamentale autorizate trimit scrisori oficiale, care indică domeniul de ocupație al solicitantului.

Vizele Schengen

Aceste documente sunt emise de statele membre ale Acordului de la Schengen. Datorită deținerii acestei vize, se deschid numeroase perspective, inclusiv posibilitatea deplasării nestingherite dintr-un stat Schengen în altul fără respectarea procedurilor birocratice inutile.

 

Doriți să solicitați o viză de oricare dintre tipurile de mai sus? În Centrul nostru multifuncțional de documente puteți obține consultări valoroase și răspunsuri la toate întrebările pe această temă. De asemenea, puteți citi instrucțiunile noastre despre cum să obține cetățenia moldovenească.

icon-viber icon-whatsapp icon-phone icon-mail
close popup