Cine din cetățenii țărilor CSI pot pretinde la cetățenia românească

Context Istoric:

 

În perioada 1918-1940, teritoriile Basarabiei și Bucovinei, incluzând Moldova de astăzi, precum și regiunile Odesa și Cernăuți, făceau parte din Regatul României Mari. În urma celui de-al Doilea Război Mondial, o parte din aceste teritorii au fost pierdute, iar cetățenii români au fost diseminați în întregul spațiu al URSS. Acest context istoric deschide perspective interesante pentru locuitorii din CSI în ceea ce privește posibilitatea restabilirii cetățeniei române.

 

Este important să menționăm că Legea nr. 21 a României acordă anumite privilegii descendenților celor născuți pe teritoriile României Mari. Conform acestei legi, ucrainenii, moldovenii sau rușii pot avea dreptul la restabilirea cetățeniei române, dacă pot dovedi legături de rudenie cu românii până în a treia generație. Dacă aveți strămoși născuți în perioada menționată în regiunile sus-menționate, aveți posibilitatea să depuneți o cerere pentru restabilirea cetățeniei române.

 

Astfel, oricine este legat de istoria românească poate lua în considerare posibilitatea de a deveni cetățean român și, prin urmare, membru al Uniunii Europene. Acest lucru deschide noi orizonturi și privilegii pentru ei.

 

Beneficiile Cetățeniei Române

 

Motivul principal al popularității cetățeniei române este posibilitatea de a trăi într-o țară europeană. Mulți consideră România o rampă de lansare pentru începerea unei noi vieți în UE. O persoană cu pașaport românesc are dreptul să-și aleagă locul de rezidență, fie să rămână în România, sau să se mute în oricare altă țară europeană. Țările din Spațiul Schengen nu pun limite de deplasări posesorilor de pașapoarte UE pe teritoriul lor. Chiar și având doar cartea de identitate, cetățenilor români li se permite să viziteze peste 20 de țări europene.

icon-viber icon-whatsapp icon-phone icon-mail
close popup