Cetățenia Republicii Moldova

Obținerea cetățeniei moldovenești în 2024 deschide multe oportunități suplimentare. De exemplu, călătoria fără vize în Europa și țările CSI, precum și învățământ superior ieftin de înaltă calitate, care este recunoscut în UE. Este important de reținut că în Moldova legea permite dubla (multiple) cetățenie. Prin urmare, pentru a obține un pașaport moldovenesc, nu este necesară renunțarea la prima cetățenie. În același timp, cetățenia moldovenească poate fi obținută prin mai multe metode, despre care vom discuta în acest articol.

cetatenie republica Moldova

Cine poate obține cetățenia moldovenească

Există mai multe categorii de străini care au dreptul la obținerea cetățeniei Republicii Moldova.

Obținerea cetățeniei prin recunoaștere:

 • Persoanele născute pe teritoriul țării, în mod implicit, au dreptul de a obține cetățenia moldovenească, chiar dacă nu locuiesc de mult timp pe teritoriul Republicii Moldova.

 • Persoanele care s-au nascut înainte de 28.06.1940 pe teritoriul Republicii Moldova (și mostenitorii acestora) sau au fost exilate/ părăsit țara din alte motive dupa aceasta data;

 • Reședința permanentă și legală pe teritoriul Moldovei de la 23.06.1990 până în prezent.

 • Copii adoptați de cetățenii Republicii Moldova.

 • Tutorii care au devenit părinți adoptivi pentru un copil cu cetățenie moldovenească.

Obținerea cetățeniei prin repatriere:

 • Persoane cu unul sau ambii părinți născuți în Moldova.

 • Persoane cu rude mai îndepărtate care au cetățenia moldovenească.

Obținerea cetățeniei prin naturalizare:

 • Străinii cu reședința legală în țară de cel puțin 10 ani.

 • Străinii cu statut de refugiat sau apatrizi cu domiciliul legal în țară de cel puțin 8 ani.

 • Străini căsătoriți cu un cetățean al Moldovei de 3 ani și în tot acest timp locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.

 • Străinii care au investit în economia Republicii Moldova de la o sută de mii de euro.

Cetățenia poate fi obținută și de persoanele care au avut anterior cetățenia moldovenească și doresc să o refacă. Cu toate acestea, va trebui să prezentați dovezi că înainte ați fost cu adevărat cetățean al Moldovei. De exemplu, această dovadă ar putea fi:

 • Buletin de identitate a unui cetățean al Republicii Moldova.

 • Pașaport sovietic.

 • Oferind informații din registrul populației de Stat.

 • Cetățenia moldovenească pentru ruși, precum și pentru cetățenii altor țări CSI, se obține într-o manieră simplificată.

Cum să obții cetățenia moldovenească

Pentru a solicita cetățenia Republicii Moldova, trebuie să veniți la ambasadă cu următorul pachet de documente:

 • Autobiografia străinului care aplică. Include informații detaliate despre solicitant: locul nașterii, ocupația, studiile primite.

 • Certificat de naștere în original și copii.

 • Buletin de identitate în original, precum și copii. (Pașaport, pașaport străin).

 • Certificate de lipsă de antecedente judiciare, din țara de reședință și din Republica Moldova.

 • Certificate de căsătorie și divorț (dacă este necesar).

 • Chitanța pentru plata taxei de stat.

 • Documente care confirmă rudenia cu cetățenii Republicii Moldova (dacă este necesar).

 • Dacă aveți un copil (copii) minor, atașați și certificatul de naștere al acestuia.

 • 4 fotografii color.

Toate documentele trebuie traduse în limba de stat și legalizate notarial.

În funcție de motivul pentru care solicitați cetățenia, pot fi necesare documente suplimentare, cum ar fi: asigurare medicală, un extras de cont bancar pentru a confirma disponibilitatea finanțelor, un document care confirmă disponibilitatea unui loc de locuit în republică și etc .

Certificatele de naștere ale bunicilor ori a părinților pentru a dovedi că rudele dumneavoastră s-au născut într-adevăr pe teritoriul Republicii Moldova.

În unele cazuri, este necesară susținerea examenului  la cunoașterea limbii de stat și a istoriei țării, precum și a articolelor din Constituția Republicii Moldova.

În cazul în care solicitantul are un copil de peste 14 ani, este necesar un acord scris la notar pentru adopția cetățeniei. Dacă copilul are sub 14 ani, părintele însuși trebuie să scrie acordul pentru a schimba (sau a obține a doua) cetățenie a copilului său.

Apoi, cei care doresc să obțină cetățenia moldovenească trebuie să completeze și să semneze o cerere sub supravegherea unui funcționar consular, după care documentele sunt trimise spre examinare.

Durata colectării și revizuirii documentelor poate fi de până la un an, dar cu Emigrare puteți rezolva această problemă mult mai rapid.

După acceptarea în cetățenie, în ziua primirii documentelor, solicitantul trebuie să depună jurământul de credință față de Republica Moldova.

 

Motivele refuzului de a obține cetățenia moldovenească

Solicitarea pentru cetățenia unei alte țări implică întotdeauna riscul de a fi refuzată cetățenia. Pentru a reduce probabilitatea riscului, vă recomandăm să vă familiarizați cu legea cetățeniei Republicii Moldova.

Refuzul de a obține cetățenia Republicii Moldova poate fi primit de un solicitant care:

 • A săvârșit o infracțiune și la momentul depunerii documentelor este în curs de anchetă sau are o condamnare nesoluționată.

 • Are vreo legătură cu activitățile teroriste.

 • Nu îndeplinește condițiile pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova.

 • A furnizat informații false despre sine sau a ascuns orice facte importante în procesul de solicitare a cetățeniei Republicii Moldova

 • Documentele depuse conțin erori.

 • Datele în diverse documente depuse nu se potrivesc.

Astfel, este foarte important să se depună un pachet complet verificat de documente care să nu contravină legislației Republicii Moldova.

Compania Emigrare cu mare plăcere va poate ajuta la minimizarea riscului de respingere. Consultarea cu un avocat profesionist vă va permite să colectați un pachet complet de documente necesare, precum și să vă asigurați că toate traducerile și copiile nu conțin erori care ar putea duce ulterior la refuz.

Legea prevede, de asemenea, cazurile în care o persoană poate fi lipsită de cetățenia moldovenească, și anume:

 1. Documentul a fost dobândit ilegal, s-au furnizat informații false sau s-a ascuns un fact important, ceea ce este contrar legii privind eliberarea cetățeniei moldovenești.

 2. Un cetăţean al Moldovei s-a alăturat voluntar în forţele armate ale altei ţări.

 3. Cetățeanul a produs pagube semnificative statului.

Legislația mai prevede că al doilea și al treilea paragraf nu vor cauza privarea de cetățenie dacă după aceea o persoană devine apatridă.

 

Beneficiile cetățeniei moldovenești

Regim fără viză. Cu pașaportul biometric al Republicii Moldova, puteți călători fără vize în 121 de state, inclusiv Turcia, țările din zona Schengen și Uniunea Europeană. Cu un regim fără viză, un cetățean al Republicii Moldova poate vizita țările UE timp de până la 90 de zile la fiecare 180 de zile. În acest timp, puteți obține un permis de muncă și, prin documentele ulterioare, puteți deveni cetățean al UE. Cu toate acestea, în curând Moldova va deveni și stat membru al Uniunii Europene, întrucât are deja statutul de candidat. Acest lucru adaugă calități pozitive Moldovei ca stat cu perspective bune.

Educaţie. Învățământul școlar este gratuit pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Prețul învățământului superior poate ajunge până la 2.000 de euro pe an în medie, ceea ce este de câteva ori mai ieftin decât în ​​alte țări CSI și UE. În același timp, studiile superioare obținute în Moldova sunt recunoscute în țările Uniunii Europene. Calitatea educației în Republica Moldova nu este cu mult inferioară celor din alte țări. Prin urmare, cetățenii Moldovei se află într-o poziție confortabilă și au posibilitatea de a găsi un loc de muncă în Europa după facultate. În plus, studenții moldoveni participă activ la programe de schimb, ceea ce le oferă posibilitatea de a vizita SUA sau Europa pentru a-și extinde cunoștințele.

Medicina. Etichetele de preț pentru tratament în Moldova sunt, de asemenea, de câteva ori mai ieftine, decât în ​​Europa sau Rusia. Dar, în același timp, medicina nu este de calitate inferioară. Cetăţenii cu poliţă primesc asistenţă medicală aproape completă gratuit.

Climat. Moldova este situată într-una dintre cele mai bune zone climatice din Europa - veri lungi și calde și ierni blânde, fără îngheț. Clima contribuie la dezvoltarea rapidă a complexului agricol, care oferă cetățenilor Moldovei legume și fructe ieftine.

Locație favorabilă. Republica Moldova este aproape atât de țările UE, cât și de Rusia și alte țări CSI, ceea ce contribuie la activitatea antreprenorială.

Fără barieră lingvistică. Cetățenia moldovenească pentru ruși este una dintre cele mai convenabile, deoarece limba rusă este a doua cea mai răspândită în Republica Moldova. Aproape orice locuitor al Moldovei vă va putea răspunde în rusă dacă este necesar.

Viteză mare. În funcție de motivele pentru care solicitați cetățenia moldovenească, acest proces poate dura de la patru luni, în timp ce în alte țări - de la 3 la 5 ani.

Înregistrarea cetățeniei pentru membrii familiei. Dacă beneficiarul este cunoscut pentru investițiile sale semnificative în economia republicii, atunci va deveni proprietarul unui pașaport moldovenesc împreună cu membrii familiei sale. Vorbim despre soție sau soț, copii sub 29 de ani, precum și părinți și persoanele aflate în întreținere care sunt susținute financiar integral de către beneficiar.

Perspective de afaceri. Economia Moldovei se află în stadiul de dezvoltare activă. Țara a semnat de mult  un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

Posibilitatea de a obține o viză E2 în Statele Unite.

 

Cum să obții cetățenia moldovenească în scurt timp

Documentele cu Emigrare sunt garantate mult mai rapid, decât pe cont propriu din mai multe motive:

 1. În compania noastră muncesc un număr mare de avocați calificați cu o experiență mare.

 2. Ne însoțim clienții pe toată durata procedurii de depunere a documentelor și obținerea ulterioară a cetățeniei.

 3. Dacă aveți o procură, vă putem reprezenta interesele în toate cazurile, astfel încât prezența dumneavoastră nu este necesară.

 4. Experiența noastra enorma ne permite să accelerăm procesul de colectare și transmitere a documentelor.

 5. Cooperarea cu Emigrare vă oferă o garanție de rezultate. La depunerea documentelor pe cont propriu, există o mare probabilitate de refuz din cauza unui pachet incorect de documente sau a absenței celor lipsă. Cu noi veți putea aplica din prima dată și veți putea obține cetățenia garantată.

Termenul de examinare a documentelor depuse pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova nu depășește un an. Compania Emigrare oferă clienților săi posibilitatea de a obține cetățenia moldovenească în timp record.

Legislația Republicii Moldova reglementează strict condițiile de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova. Se poate obține la naștere, prin restaurare, recunoaștere și naturalizare. La o consultație juridică personală cu un specialist al Centrului Multifuncțional de Documente Emigrare.md, vei afla care metodă este cea mai potrivită pentru tine și de ce documente vei avea nevoie pentru aceasta.

Suntem gata să oferim asistență juridică rapidă oricărui, care dorește să devină rezident și să obțină un pașaport moldovenesc. Contactează-ne prin formularul de înscriere, la numărul de telefon sau vizitează-ne biroul de la st. Grigore Ureche, 14, of. 1.

De asemenea, vizualizat cu acest serviciu
Consolidarea și dezvoltarea structurii

Centrul Multifuncțional de Documente Emigrare.md a fost creat acum 16 ani și propune ajutor calificat în pregătirea și depunerea documentelor pentru cetățenia română si moldovenească.

Noi cunoaștem că dificultatea de a trece anumite etape pentru obținerea pașaportului străin, deseori se soldează cu dezicere, ce aceea în acest timp de ani de experiență, echipa noastră de specialiști au formulat un sistem eficient și clar de colectare și depunere a documentelor, indiferent de locul de trai al clientului.

Juriștii noștri se iau de cazurile, în care alte companii populare refuză în ajutor. Pentru noi nu există sarcini irealizabile, de aceea în echipa Centrului Multifuncțional de Documente Emigrare.md lucrează juriști calificați în domeniul migrației, cu o experiență mare și capacitatea de a găsi soluții optime în situațiile dificile.

Sarcina organizației

Principiul de bază activității noastră – oferirea unui ajutor juridic calitativ, calificat și însoțirea persoanelor fizice, care au decis să obțină cetățenia străină! Avantajele colaborării cu echipa Emigrare.md:

 • Atitudinea corectă și cinstită față de client
 • Legalitate
 • Operativitate
 • Abordare individuală
 • Soluționarea problemelor dificile
 • Colaboratori înalt calificați

Având grijă de bunăstarea dumneavoastră, noi devenim mai buni: achiziționăm cunoștințe noi, experiență și îmbunătățim calificarea. Aflați de la consultanții noștri, cum puteți obține simplu cetățenia Română si Moldovei.

Cum noi lucrăm
01
Consultațiile. Cu clientul se realizează o întîlnire individuală sau online, pe parcursul căreia clarificăm de ce fel de suport are nevoie clientul. De exemplu, cetățenia cărei țări acesta dorește să o obțină.
02
Definirea documentelor, semnarea contractului. Pentru obținerea cetățeniei României sau Moldovei există un anumit pachet necesar de documente, specific pentru fiecare stat. În aceasta etapă le determinăm și discutăm condițiile de colaborare cu clientul, încheiem contractul de prestare a serviciilor.
03
Restabilirea actelor lipsă. În baza procurii, obținem documentele necesare din arhive și oficiile de Stare Civilă, pentru a colecta pachetul complet. Participarea personală sau prezența clientului nu este obligatorie.
04
Pregătirea și verificarea dosarului. După pregătirea pachetului de documente, juriștii companiei îl verifică, excluzând greșelile și neclaritățile. În caz de necesitate, are loc traducerea documentelor, legalizarea notarială sau apostilarea.
05
Depunerea documentelor. Realizăm depunerea dosarului de obținere a cetățeniei străine în organele competente. Dacă va fi necesară prezența personală a clientului, el va fi însoțit de către un specialist companie Emigrare.md.
06
Obținerea cetățeniei străine. După parcurgerea etapelor de verificare și înregistrare a actelor, dumneavoastră obțineți un document de confirmare a cetățeniei României sau Moldovei.
- Cetățenia moldovenească este disponibilă rușilor în 2024?

Da, desigur, veți putea obține cetățenia Moldovei (dacă există motive suficiente), fiind cetățean al Federației Ruse.

- Cum să obțineți cetățenia moldovenească prin căsătorie?

Pentru a obține cetățenia moldovenească în baza căsătoriei, trebuie să fi fost căsătorit cu un cetățean moldovean de cel puțin trei ani, cu condiția ca în tot acest timp să fi locuit continuu pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru a locui legal în Republica Moldova, puteți face un permis de ședere prin căsătorie.

- Se poate solicita cetățenia moldovenească prin procură?

Potrivit legii, se poate depune documentele necesare și obține un certificat de cetățenie moldovenească folosind o procură eliberată conform regulilor. Prin această împuternicire, puteți furniza documentele necesare care sunt necesare în timpul procesului de cetățenie. Procedura de obținere a cetățeniei poate fi finalizată în întregime cu o procură, fără a fi necesară prezența personală a solicitantului în Republica Moldova. În acest caz, prezența independentă a solicitantului va fi necesară doar pentru obținerea unui pașaport intern și străin, care durează de obicei 2-3 zile.

Ce oferă un pașaport moldovenesc?

Deținerea unui pașaport moldovenesc oferă posibilitatea de a intra liber în peste 120 de țări ale lumii fără a fi nevoie de viză. Acest fapt a devenit deosebit de relevant după ce Moldova a intrat într-un dialog fără vize cu Uniunea Europeană. Pe parcursul unui an calendaristic, deținătorii de pașaport biometric din Moldova pot rămâne pe teritoriul țărilor UE până la 180 de zile, împărțind această perioadă în două perioade de 90 de zile.

În plus, cetățenii Moldovei se bucură de privilegiul liberei circulații în țările care făceau parte din Uniunea Sovietică, printre care Rusia, Belarus, Ucraina și Kazahstan, ceea ce simplifică foarte mult călătoriile și călătoriile de afaceri în aceste regiuni.

❓Câte pașapoarte poți avea în Moldova?

Cetăţenilor Republicii Moldova li se permite să aibă două paşapoarte valabile în acelaşi timp, cu condiţia ca datele personale din ambele documente să fie aceleaşi. Această regulă, însă, nu se aplică pașapoartelor diplomatice sau de serviciu.

Cum se numește pașaportul moldovenesc?

Buletin

În Moldova, buletinul servește ca document oficial care confirmă identitatea unui cetățean al țării. În plus, este primit de străinii care locuiesc pe teritoriul Moldovei cu permis de ședere.

Comentariile experților
Victor Ochinciuc
Victor Ochinciuc
Director general
"Compania Emigrare.md – aceasta este mai mult de 15 ani de experienţă în domeniul migraţiei, jurişti competenţi, şi schema de asistenţă care funcţionează bine în obţinerea cetăţeniei străine. Serviciile noastre includ, de asemenea : consultaţii juridice, birou de traduceri, servicii de transport, reprezentarea intereselor în instanţe şi altele. Aflaţi, cum puteţi deveni cetăţean a României sau Moldovei de la consultanţii noştri".
Ochinciuc Iuliana
Ochinciuc Iuliana
Director executiv
"Pentru ajutor, la noi deseori apelează cetăţenii Moldovei, Ucrainei, Rusiei, şi ale alor ţări CSI. Fiecare are scopurile şi planurile sale. De-a lungul anilor, am învăţat să găsim cele mai bune soluţii la problemele clienţilor, indiferent de locaţia lor. Noi construim colaborarea în aşa mod, încît să minimizăm participarea clienţilor la probleme birocratice. Anume de aceasta, noi întotdeauna satisfacem nevoile tuturor care au nevoie de ajutor juridic".
icon-viber icon-whatsapp icon-phone icon-mail
close popup