Cetățenie dublă în Republica Moldova

Este posibilă dubla cetățenie în Moldova?

Dubla cetățenie este o temă de actualitate pentru mulți oameni care își doresc să își extindă oportunitățile și drepturile dincolo de țara natală. În acest articol, vom aborda aspectele dublei cetățenii între Moldova și Rusia, vom discuta despre nuanțele legislative și avantajele asociate cu obținerea unei a doua cetățenii în Moldova pentru ruși.

Unele dintre cele mai frecvente întrebări sunt: "Este posibil să ai cetățenia Rusiei și a Moldovei în același timp?" și "Permite Moldova dubla cetățenie?"

Răspunsul este da, acest lucru este posibil prin respectarea legilor ambelor țări, iar deținerea a două cetățenii în Moldova, la fel ca în Rusia, este permisă de legislație.

Faptul că Moldova permite dubla cetățenie nu înseamnă că procesul de obținere este posibil pentru toți cei interesați. Acest proces depinde de mai mulți factori, inclusiv cetățenia actuală, legăturile familiale și alte criterii.

Motivele pentru obținerea cetățeniei moldovenești pot include nașterea din părinți care sunt cetățeni ai Moldovei, căsătoria cu un cetățean moldovean, rezidența în țară pe baze legale pentru o perioadă de timp specificată sau alte circumstanțe.

Procedura de examinare a cererii și decizia privind acordarea cetățeniei

Pentru a depune o cerere de cetățenie la Agenția Serviciilor Publice, este necesar să se respecte o anumită procedură și să se îndeplinească anumite criterii. Iată principalele etape și cerințe:

  • Cererea de cetățenie se depune la Agenția Serviciilor Publice sau prin reprezentanțele diplomatice ale Moldovei în străinătate.
  • Pachetul standard de documente include pașaportul, documentele care confirmă identitatea și cetățenia, precum și alte documente, în funcție de motivele pentru obținerea cetățeniei.
  • Rezidența în Moldova timp de 10 ani (în cazul obținerii cetățeniei prin naturalizare) Ca excepție: dacă persoana are statut de refugiat, perioada de rezidență necesară este de 8 ani, iar pentru cei care au locuit în Moldova până la atingerea majoratului – 5 ani.
  • Cunoașterea limbii de stat.
  • Respectarea legilor Moldovei și a ordinii constituționale.
  • Lipsa antecedentelor penale sau a urmăririi penale.

După depunerea tuturor documentelor necesare, cererea este examinată de autoritățile competente. În această perioadă, pot fi efectuate verificări suplimentare și interviuri. Decizia privind acordarea cetățeniei se bazează pe documentele prezentate și rezultatele verificărilor. 

Avantajele cetățeniei duble 

Cetațenia dublă oferă oportunități pentru libertatea de mișcare, muncă și studiu în țările UE, acces la piețele economice dezvoltate și participarea la schimbul cultural cu țările europene. Deținerea dublei cetățenii întărește, de asemenea, sentimentul de conexiune globală și diversitate. Acest lucru permite o adaptare mai ușoară în diferite contexte sociale și culturale, dezvoltă înțelegerea interculturală și mărește rețeaua de contacte personale și profesionale. Din punct de vedere economic, dubla cetățenie poate facilita accesul la o gamă mai largă de piețe de muncă și oportunități de afaceri, oferind o varietate largă de opțiuni pentru creșterea carierei și dezvoltarea personală.

Interesați de posibilitatea de a obține cetățenia Moldovei?

Permiteți experților de la emigrare.md să vă ajute la fiecare pas al acestui drum.
Sunați-ne la numărul +(373) 79 777 331 sau vizitați www.emigrare.md pentru a afla mai multe detalii și a începe călătoria Dvs. spre noi perspective.

icon-viber icon-whatsapp icon-phone icon-mail
close popup