Cum obținem cetațenia Republicii Moldova prin naturalizare în 2024

Anularea regimului de vize cu statele Uniunii Europene a făcut cetățenia moldovenească mai atractivă pentru cetățenii ruși și locuitorii altor țări din CSI.

Conform legislației moldovenești, străinii născuți pe teritoriul Republicii Moldova sau ale căror rude au locuit în țară până în anul 1940 pot depune o cerere pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova prin procedura de recunoaștere. În plus, cetățenilor străini li se oferă posibilitatea de a obține cetățenia Moldovei prin repatriere, naturalizare sau din cauza nașterii pe teritoriul țării.

În acest context, atenția noastră este concentrată asupra procesului de obținere a cetățeniei prin naturalizare.

Acest traseu este deschis pentru cei care au locuit în țară timp de zece ani, precum și pentru cei căsătoriți cu un cetățean al Moldovei timp de cel puțin trei ani, și care au trăit în mod continuu în Moldova pe parcursul acestei perioade. De asemenea, există posibilitatea naturalizării pentru cei care au locuit în țară în ultimii trei ani în calitate de părinți sau copii ai cetățenilor moldoveni.

Procesul de obținere a cetățeniei Moldovei implică susținerea unui test de cunoaștere a limbii de stat, prezentarea surselor legale de venit și confirmarea cunoașterii Constituției țării. Este important de menționat că pensionarii și persoanele cu capacități reduse sunt scutiți de la obligația de a susține testele.

Cererea pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova prin naturalizare trebuie depusă personal pe numele Președintelui Moldovei.

Solicitanta are dreptul să prezinte o autobiografie și o cerere în limba de stat (română) sau rusă. Dacă aceste documente sunt în altă limbă, solicitantul este obligat să furnizeze o traducere notarială în limba rusă sau română.

Dacă vă interesează această procedură, juriștii noștri sunt pregătiți să vă ofere asistență calitativă în clarificarea cerințelor, precum și să vă sprijine în pregătirea tuturor documentelor necesare.

+(373) 79 777 331 | www.emigrare.md

icon-viber icon-whatsapp icon-phone icon-mail
close popup