Cum să solicităm alocații pentru copii cu cetățenie română în 2023

Pentru cetățenii români care doresc să solicite alocația de stat pentru copii în România, trebuie să adune anumite documente și să respecte anumite cerințe.

Potrivit legislației românești, alocațiile se plătesc până la majorat sau până la vârsta de 18 ani, dacă copilul urmează studii liceale, școlare sau colegiale.

Pentru a solicita alocația, unul dintre părinți trebuie să prezinte pașaportul românesc. Solicitarea se face cu următoarele documente:

•  cerere completată corect în conformitate cu modelul corespunzător;
•  copii ale cărților de identitate (CI) sau ale buletinelor de identitate (BI) ale părinților sau ale tutelei, în cazul tutelei - copia deciziei judecătorești privind adopția sau tutela;
•  originalul și copiile livretului de familie;
•  originalul și copiile certificatului de naștere al copilului;
•  copii ale certificatului privind obținerea cetățeniei române de către părinții copilului;
•  cont bancar, dacă doriți să primiți alocația prin transfer bancar.

Este important de menționat că părinții care au copii născuți în afara României pot, de asemenea, să solicite alocația. În acest caz, lista documentelor necesare poate fi ușor diferită și poate include, printre altele, certificate de identitate și o cerere comună din partea ambilor părinți.

Dacă aveți nevoie de consultări în privința solicitării alocațiilor pentru copii în România, contactați-ne și juriștii noștri vă vor ajuta cu drag!

icon-viber icon-whatsapp icon-phone icon-mail
close popup