Procedura de Transcriere a Actelor de Stare Civilă în Moldova

Când avem nevoie de Transcrierea actelor de stare civilă?

Transcrierea actelor de stare civilă reprezintă o procedură esențială pentru recunoașterea actelor cetățenilor Republicii Moldova, înregistrate în străinătate. Acest proces implică copierea exactă a informațiilor din actele străine în registrele de stare civilă ale Moldovei.
 

Actele de stare civilă ale cetățenilor moldoveni, întocmite în afara țării, obțin forța dovezii numai după transcrierea lor în registrele naționale. Cetățenii Moldovei sunt obligați să declare această transcriere în termen de 6 luni de la întoarcerea în țară sau de la obținerea certificatului de stare civilă din străinătate.
 

Procedurii îi sunt supuse actele întocmite după 17 august 2001. Documentele create înainte de această dată pot fi prezentate autorităților competente doar după legalizare, traducere și autentificare notarială. Tipurile de acte de stare civilă care pot fi supuse acestei proceduri includ certificatele de naștere, căsătorie, divorț, precum și actele privind schimbarea numelui sau a prenumelui și certificatele de deces.
 

Transcrierea se realizează pe baza copiilor legalizate ale documentelor, a extraselor din actele de stare civilă sau a certificatelor de stare civilă întocmite în străinătate. Scopul acestui proces este recunoașterea și valabilitatea actelor străine în jurisdicția Republicii Moldova.

icon-viber icon-whatsapp icon-phone icon-mail
close popup