close popup

Aveți întrebări? Vom fi bucuroși să le răspundem prin canalele de comunicare convenabile pentru Dvs. Scrieți-ne și juriștii noștri vă vor consulta.

Schimbări în Legea privind cetățenia română

În iulie 2021, au fost produse schimbări în Legea privind cetățenia română. Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență, care presupune că toate actele de stare civilă, din dosarul pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei române, trebuie obligatoriu să fie apostilate. 

Această schimbare s-a produs din motivul că multe dosare depuse conțineau acte falsificate. Pentru că verificarea actelor din dosar este un proces complicat, de durată și costisitor, iar uneori chiar imposibil, ANC a decis să nu-și irosească resursele în zadar și să adopte această ordonanță, făcând apostilarea actelor un punct obligatoriu pentru depunerea dosarului.

Să vedem mai pe larg ce presupune această schimbare legislativă și cum va influența procesul de depunere a documentelor pentru redobândirea cetățeniei române. 

Schimbări în procesul de depunere actelor pentru cetățenia României 

Așadar, cu aceste schimbări în legislație, toți cetățenii doritori să depună actele pentru a primi cetățenia română, acum sunt nevoiți să aplice apostila pe toate documentele de stare civilă din dosar. Mai ales această schimbare îi privește pe cetățenii Rusiei și Ucrainei, dar și pe acelea persoane, care au rudele născute în afara RM, pe teritoriul Uniunii Sovietice. 

De menționat este faptul că între Moldova și România este semnat un acord bilateral de recunoaștere a documentelor oficiale, astfel, până acest acord este valabil, nu este necesar să apostilați documentele, dacă toate rudele, după care faceți documentele, provin din Republica Moldova. 

Trebuie de oferit o atenție sporită apostilării documentelor, din motivul că dosarele cu acte fără apostilă nu vor mai fi acceptate de către comisie. 

Ce greutăți apar pe parcurs

Dacă doriți să depuneți dosarul pentru cetățenia română, trebuie de luat în calcul câțiva factori. 

În primul rând, trebuie să știți că pe actele de tip sovietic nu este posibil de aplicat apostila, în acest caz trebuie să solicitați duplicatul de tip nou, pe care deja îl puteți apostila.

Din motivul că apostila se poate aplica doar pe actele din țara de origine, dacă aveți rude născute, să zicem, în Rusia, atunci apostila pe certificatul de naștere va trebui aplicat acolo. Pe acest duplicat, veți aplica apostila, după care va trebui de tradus în limba română, legalizat la notar și de aplicat încă o apostilă pe traducere notarială. 

La fel, nu mai sunt acceptate extrasele din arhivă, documentele trebuie să fie prezentate în original cu o copie legalizată cu traducere și apostilă după caz.

Termenii de eliberare a apostilei, depind de țara în care aveți nevoie să o solicitați. 

Dacă aveți documente de tip vechi, după cum am menționat și anterior, aveți nevoie de duplicatul documentului. În Rusia duplicatul actului de stare civilă se obține în decurs de o lună, iar apostila în decurs de două săptămâni. La fel și în Ucraina, duplicatul - 1 lună, iar apostila - 2 săptămâni.

Dacă nu aveți documentul propriu-zis, doar extrasul de arhivă, care după cum am mai anunțat nu mai este acceptată în dosar, atunci procesul se va lungi mai mult în timp.

Dacă vă adresați în arhivă, conform extrasului din arhivă puteți obține duplicatul documentului, și doar după aceasta procedură să puneți apostilă pe document. Dacă documentul trebuie de căutat în arhivă, în cazul Ucrainei aceasta se va întinde în timp, din motivul că arhivele ucrainești nu sunt digitalizate, iar căutarea se face manual. 

Concluzii

Cu intrarea în vigoare a noii legi, trebuie de aplicat apostila pe toate documentele de stare civilă din dosar, dacă aveți rude născute în afara teritoriului Republicii Moldova. 

Dacă aveți documente problematice, acte de stare civilă emise în alte țări, sau acte de tip sovietic, trebuie să vă pregătiți să aplicați apostila, ori dosarul nu va fi acceptat. 

Dacă nu aveți actul propriu-zis, chiar și de tip vechi, trebuie să vă adresați la arhivă, iar în baza extrasului din arhivă să faceți un duplicat de tip nou, după care să aplicați apostila, să traduceți actul în limba română, să legalizați la notar, după care să aplicați încă o apostilă pe traducerea legalizată. 

Dacă rudele, în baza cărora faceți dosarul, sunt născute în RM, atunci nu este necesară apostilarea actelor, atât timp, când este în vigoare acordul bilateral între R. Moldova și România.

Cu această lege, cel mai probabil că prețurile la serviciile intermediarilor în perfectarea apostilei vor crește considerabil, de aceea este bine de început procesul cât mai curând. 

Trebuie de luat în calcul, că acum, ca și în cazul obținerii cetățenii altor state, pentru a primi cetățenia română este necesar de aplicat apostila pe toate documentele. 

Este un proces de lungă durată și destul de costisitor. 

Fiți atenți, pentru a primi apostila dintr-o altă țară, trebuie să vă deplasați acolo, să primiți duplicatele și apostilele, iar pe lângă taxe de stat, trebuie de achitat și transportul, cazarea, alimentația ș.a., iar pe lângă toate - foarte mult timp irosit. 

Pentru a economisi resurse de timp și financiare, vă puteți adresa după ajutor la compania Emigrare.md și să obțineți apostilele rapid și sigur. 

Noi garantăm că obțineți apostila din orice țară, în cel mai scurt timp posibil. 

Lucrăm legal, cu încheierea unui contract oficial, ceea ce vă scutește de surprize neplăcute, care deseori apar în lucru cu persoane neautorizate, care lucrează fără acreditare. 

Puteți solicita ajutorul nostru din orice colț al lumii, prin intermediul procurii, chiar dacă sunteți peste hotare, vă obținem documentele necesare rapid, sigur, și cel mai important, la un preț accesibil. Vă așteptăm.

icon-viber icon-whatsapp icon-telegram icon-phone icon-mail
close popup